BKR en DUO

Een studie volgen is investeren in de toekomst. Omdat studeren op zichzelf al erg duur is en de meeste studenten daarbij ook nog eens in eigen levensonderhoud moeten voorzien, sluit men vaak een studentenlening af. Een studielening kun je op de website van de DUO aanvragen. De lening los je weer af nadat je bent afgestudeerd. Soms is het aflossen van een DUO-lening niet mogelijk omdat je bijvoorbeeld geen werk kunt vinden. Je krijgt dan uitstel van de DUO. Studieschulden van duizenden tot zelfs tienduizenden euro's zijn geen uitzondering. Hoe zit het in dat geval met het BKR? Word een studieschuld geregistreerd bij het BKR?

Studieschulden worden niet geregistreerd bij het BKR

De Dienst Uitvoering Onderwijs (voorheen de IB-groep) geeft iedere student volop tijd om de studielening af te betalen. Na afloop van de studie en het beëindigen van de studentenlening gaat de aanloopfase in. Dit betekent dat je 2 jaar lang geen geld hoeft terug te betalen. Na die 2 jaar begin je met aflossen. Daarover krijg je automatisch bericht, ook over de hoogte van de verplichte maandbedragen. In 15 jaar tijd moet je vervolgens de totale schuld terugbetalen maar dit is 35 jaar indien je onder het nieuwe leenstelsel valt. De DUO geeft nooit enige informatie door aan het Bureau Krediet Registratie te Tiel. Dat betekent dus automatisch dat Het BKR niet eens afweet van je studieschuld. Na afloop van je studie en het vinden van een baan kan je dus gewoon een lening afsluiten of een huis kopen, indien je inkomen dat toelaat.

Studieschuld en hypotheek

Is het mogelijk om een hypotheek met studieschuld af te sluiten? Het is gewoon mogelijk om met een Duoschuld een hypotheek te krijgen. Datzelfde geldt soms ook wanneer je een lening hebt afgesloten die bij het BKR geregistreerd is, tenzij daarachter een negatieve BKR-codering vermeld wordt. Hypothekers doen echter wel toetsing naar de hoogte van je inkomen indien je een hypotheek aanvraagt. Dit wordt een 'inkomens-lasten-toets' genoemd. Zo kan het zijn dat je zelfs zonder Duoschuld of openstaande leningen géén hypotheek kan afsluiten, omdat je inkomen gewoonweg te laag is.

Conclusie:

Een studieschuld bij de DUO is onbekend bij het BKR.