BKR laten verwijderen

Wie wil er nou niet dolgraag van zijn BKR-codering af? Op deze pagina informeren wij jou over het verwijderen van een 'negatief BKR'. Want erg vervelend is het wanneer je deze onterecht gekregen hebt. In dat geval is er hoop en is de kans groot dat je dit weer ongedaan kunt laten maken! Het is wat lastiger om een negatieve registratie te laten verwijderen wanneer je deze hebt gekregen door een domme fout van jezelf.

Bedrijven die BKR verwijderen: Daarmee in zee gaan of niet?

Nog steeds zijn er op het internet bedrijven actief die beweren dat ze BKR-registraties kunnen verwijderen. Eerlijk is eerlijk: Veel van deze bedrijven gaan ook echt voor jou aan de slag. Je hebt niet perse te maken met oplichters. Maar toch doen ze gewoonweg wat jij zelf ook kan doen, namelijk het volgen van de regeltjes van het BKR en controleren of kredietverstrekkers zich wel aan die regels hebben gehouden. Kortom: Ze toetsen of de kredietverstrekker of bank zich aan de wet heeft gehouden en zo niet, dan beschouwen ze een codering (die achter leningen en hypotheken worden geplaatst) als onwettig.

Algemeen Reglement BKR 2017

Ga naar de website van het BKR en zoek op de website naar 'Algemeen Reglement BKR 2017'. Je komt erachter aan welke regels de deelnemers van het BKR zich moeten houden en wanneer bijvoorbeeld een achterstand bij het BKR mag worden gemeld. Lees dit document zorgvuldig door. Wie weet 'betrap' je de kredietverstrekker of bank wel op een fout. In dat geval kun je een klacht neerleggen bij de Geschillencommissie van het BKR!

Zelf je BKR uit het systeem verwijderen, is dat mogelijk?

Het is niet mogelijk om zelf je BKR te verwijderen. Ook het BKR zelf kan geen wijzigingen aanbrengen in het Centraal Kredietsysteem. Alleen deelnemers van het BKR kunnen fouten herstellen. Wel is het natuurlijk mogelijk (zie informatie hierboven) om te achterhalen of de kredietverstrekkende partij de juiste procedures heeft doorlopen. Is dat niet het geval? Dan kan je dit aankaarten bij de betreffende kredietverstrekker of bank. Komen jullie er samen niet uit? En weet je zeker dat je klacht gegrond is? Stap dan naar de Geschillencommissie van het BKR. De leden van deze speciale commissie bekijken jouw klacht waarna vervolgens een bindende uitspraak volgt.