Negatief BKR en zorgverzekering

Je verzekeren voor zorg in Nederland is duur, net zoals in andere landen. Maar wat gebeurt er met je BKR gegevens indien je al een aantal maanden je zorgpremie niet hebt kunnen betalen?

Op de zwarte lijst

Zorgverzekeraars mogen je uit de verzekering zetten als je niet meer je zorgpremie betaalt. Daarnaast plaatsen ze jou als wanbetaler op de zwarte lijst van Zorginstituut Nederland. Dat betekent automatisch dat je op zoek moet naar een nieuwe zorgverzekeraar. Bij hen kan je dan alleen nog een basisverzekering afsluiten.

Speciale zorgverzekering voor wanbetalers

Als je op de zwarte lijst staat is het alleen mogelijk om je bij een speciale zorgverzekeraar aan te melden en word de premie geïncasseerd door Zorginstituut Nederland. Deze premie wordt van je inkomen afgetrokken. Probeer bij achterstallige betalingen altijd een afspraak te maken met je verzekeraar! Vaak kan je nog een regeling treffen.

BKR en zorgverzekering

Zorgverzekeraars kunnen en mogen jou echter niet melden bij het BKR indien er sprake is van betalingsachterstanden. Zorgverzekeringen zijn immers geen leningen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de schulden bij je zorgverzekeraar resulteren in een negatieve BKR-registratie!