Voorkom een negatieve registratie bij het BKR

Het verwijderen van een registratie is vrijwel onmogelijk. Tenzij je een BKR-codering natuurlijk ten onrechte hebt ontvangen. Verwijderen is in ieder geval lastiger dan voorkomen! We raden je daarom aan om de adviezen op deze pagina op te volgen.

Inkomsten en uitgaven

Het lijkt de gewoonste zaak van de wereld voor velen: Letten op het uitgavenpatroon. Maar in werkelijkheid vergeten veel mensen daarop te letten. En laat nou net dat de oorzaak zijn van schulden en dus uiteindelijk een negatieve BKR-registratie omdat leningen niet meer afgelost kunnen worden. Wanneer je inkomsten en uitgaven duidelijk zijn is het mogelijk om bezuinigingen door te voeren. Als je maandelijks weinig geld overhoud is het verstandig om geen nieuwe abonnementen af te sluiten en leningen.

Belangrijke rekeningen eerst betalen

Voor het aflossen van leningen reserveer je maandelijks geld. Betaal altijd eerst de maandelijkse aflossing voor je lening en/of hypotheek. Dat heeft prioriteit. Daarna komen de vaste lasten zoals zorgpremie, energie, gemeentelijke heffingen en abonnementen.

Heb contact met jouw kredietverstrekker of bank

Belangrijk is het om contact te houden met je kredietverstrekker of bank wanneer je eens een maand moeite hebt met het aflossen. Kan je een maand niet aan je aflossing verplichtheid voldoen? Pak je telefoon en leg hen direct de zaak voor. Stel een betalingsregeling voor. Elke kredietverstrekker of bank zal daarmee akkoord gaan. Het kan zijn dat je tijdelijk een BKR-codering ontvangt.

Sluit geen lening af

Een BKR-codering voorkom je in ieder geval door gewoonweg geen zinloze leningen af te sluiten. Lenen is duur en vaak zijn er veel betere alternatieven, zoals sparen. En als dat laatste niet lukt dan is het afsluiten van een lening al helemaal onverstandig.